Duurzaam Ondernemen

” Art = to make beauty out of ashes ” – Elise

Bovenstaande is de meest belangrijke definitie van duurzaam ondernemen. Overal ontstaat afval, zowel letterlijk als in onze ziel. Om ervoor de zorgen dat we daar niet aan ten onder gaan, hebben we schoonheid nodig, muziek, gedichten, schilderijen, cartoons, cabaret, theater, het geluid van de zee, een ondergaande zon, vlinders, bloemen, bomen, kleuren, alles. Kunst helpt om uit afval weer iets nieuws/iets moois te maken, om je ziel te laten weten dat er meer is en dat je verder kunt.

Daarnaast is er natuurlijk nog de meer hedendaagse – bijna populaire – definitie van duurzaam ondernemen, waaraan ik wel probeer bij te dragen, maar ook nog een weg te gaan heb. Wat voor mij duurzaam ondernemen is:

  • Drukwerk laten uitvoeren op gerecycled papier/katoen
  • Verpakkingsmateriaal gebruiken van gerecyclede producten
  • Financieel gezond opereren, dit houdt voor mij ook in om tienden af te dragen
  • Zolang mogelijk met apparatuur doen
  • Mijn geld niet (laten) beleggen in milieu-uitputtende bedrijven
  • Op straat een achteloos weggegooid blikje of flesje oprapen en in de prullenbak gooien
  • Zuinig met inkt (wegwerpstiften alleen voor onderweg) Het bewuste daarbij is vooral het idee dat zwarte inkt zijn kleur krijgt van zoiets primairs als kool en dat daar prachtige dingen van gemaakt kunnen worden

Wereldwijd zijn er zoveel creatieve initiatieven ontstaan ter voorkoming van verdere uitputting van de aarde. Er zijn talloze mensen die kunst maken van afval (plastic flessen, afval van ziekenhuizen, oude teenslippers). Onderstaand filmpje is een prachtige illustratie van wat voor mij kunst is; niet zozeer op papier, maar in het leven: Afval en ogenschijnlijk onbelangrijk kleine dingen, te maken tot iets moois, teleurstelling om te zetten in kracht, bitterheid om te zetten in hoop, depressie om te zetten in kleur.

” art = to make beauty out of (tr)ashes ” – Elise